'Hoger, duurder, luxueuzer: wordt onze Belgische kust het Dubai aan de Noordzee?', kopte Het Laatste Nieuws afgelopen weekend. In Oostende schieten de prestigieuze woontorens als paddestoelen uit de grond, maar heeft de Belgische vastgoedinvesteerder daar ook wat aan?
Verder in het artikel: "Sommigen vinden dat duurzaam: sinds 1990 kwam er in Vlaanderen één miljoen mensen bij, we moeten dicht opeen. Anderen vrezen hun garnaalkroketten straks in een tweederangs Dubai te moeten eten. Wat is de limiet onder onze sky?"
Het is natuurlijk mooi dat België het niveau van zijn vastgoedmarkt probeert op te krikken, maar wij vrezen dat een Dubai aan de Noordzee te hoog gegrepen is en altijd zal blijven.
LEES OOK: Na bijna vijf jaar is helft van appartementen Quartier Bleu niet verkocht (Het Belang van Limburg)
Fundamentele verschillen tussen België en Dubai
Allereerst zijn er verschillende fundamentele verschillen tussen de Belgische (en bij uitbreiding Europese) vastgoedmarkt en die in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).
Zo hebben de VAE geen onroerendgoedbelasting en zegelrechten. Het dubbelbelastingverdrag dat België heeft met de emiraten, houdt in dat inkomsten uit onroerende goederen in Dubai worden belast in Dubai (= 0%). Als Belgische investeerder betaal je dus geen belastingen op je eigendom in Dubai, zélfs al ben je gedomicilieerd in België.
LEES OOK: Vlaanderen verhoogt registratierechten voor tweede eigendommen
Feit is ook dat België en Vlaanderen gewoon niet klaar zijn voor al deze prestigieuze vastgoedprojecten. De COVID-19-crisis, de oorlog in Oekraïne, de torenhoge energieprijzen... Europa beleeft onzekere tijden, ook (en vooral) op economisch vlak.
Een situatie die in schril contrast staat met de stabiele economie en politieke situatie in de VAE.
LEES OOK: 9 redenen waarom investeren in vastgoed in Dubai zo interessant is
Misverstanden over Dubai
Desondanks de vele voordelen, staan sommige investeerders wantrouwig tegenover vastgoed in Dubai. Niet onbegrijpelijk, want over Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten bestaan veel cowboyverhalen en misverstanden. Deze worden vaak uitvergroot, verdraaid of niet gefactcheckt door de Belgische media.
LEES OOK: Is een appartement in Dubai 100% mijn eigendom? 4 hardnekkige misverstanden over Dubai ontkracht
Investeren in vastgoed in Dubai? Guy Penders en Best Luxury Properties begeleiden u van a to z
Wenst u meer informatie over de investeringsmogelijkheden in Dubai? Neem dan rechtstreeks contact op met Guy Penders, CEO van het Belgische Best Luxury Properties, via info@bestluxury.properties of telefonisch of via WhatsApp: +32 474 49 32 68 (België) / +971 50 287 8964 (lokaal).
Vraag zeker naar onze gratis 'Gids voor Vastgoedbeleggers' en VIP Services.
Meer nieuws uit Dubai
Op 1 dag 1 miljard euro aan vastgoedtransacties in Dubai
Vastgoed in Dubai nog steeds het populairst bij Europeanen
Vastgoedinvesteerders in Dubai op rozen: huurprijzen stijgen naar ongekende hoogtes