Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft in zijn Septemberverklaring enkele opvallende nieuwe maatregelen voorgesteld omtrent de registratierechten en meeneembaarheid bij de aankoop van een nieuwe woning.
Hoewel de registratierechten in Vlaanderen voor de aankoop van een eerste woning van 6% naar 3% zullen dalen, is er minder positief nieuws voor investeerders die interesse hebben in een tweede, derde, vierde... huis of appartement. Die registratierechten stijgen in deze gevallen van 10% naar 12% en ook de meeneembaarheid, waarbij je de mogelijkheid had om de registratiebelasting die betaald werd op een vorige woning af te trekken van de registratierechten bij een volgende woning, verdwijnt.
De Vlaamse regering wil zo "de oververhitte woningmarkt" aanpakken. Huizen in Vlaanderen zijn tijdens de eerste helft van dit jaar met 5% gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar, appartementen zijn 4,6% duurder geworden.
Concreet betekenen de nieuwe maatregelen dat wie in Vlaanderen een tweede huis koopt van bijvoorbeeld 250.000 euro vanaf binnenkort 30.000 euro i.p.v. 25.000 euro registratierechten moet betalen, 5.000 euro meer dus.
Wetgevend kader rond onroerend goed in Dubai
De nieuwe maatregelen van de Vlaamse regering zijn - uiteraard - geen goed nieuws voor investeerders in vastgoed, maar gelukkig zijn er nog steeds interessante alternatieven in het buitenland.
Zo doen er veel cowboyverhalen de ronde over Dubai, maar feit is dat het emiraat één van de meest ontwikkelde en transparante wetgevende kaders ter wereld heeft rond onroerend goed.
Burgers van buitenlandse staten die geen lid zijn van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) hebben het recht om rechtstreeks vastgoed aan te kopen in Dubai en dat in volledige eigendom, wat betekent dat u 100% eigenaar kan zijn van uw appartement of villa.
Extra notariskosten die investeerders in België moeten neertellen, vallen in Dubai volledig weg, wat heel wat opportuniteiten biedt. Verder zijn de rendementen hoog én betrouwbaar, o.a. omdat huurgelden er telkens jaarlijks vooruitbetaald worden.
De naleving van de wetten rond vastgoed in Dubai wordt gecontroleerd door het Dubai Real Estate Regulatory Agency (RERA). Hun activiteiten zijn gericht op het beschermen van de rechten en belangen van kopers en verkopers.
LEES OOK: Alles over het nieuwe Belgische taxatieregime voor buitenlands vastgoed
Zelf investeren in Dubai
Wil je graag zelf de mogelijkheden van vastgoed in Dubai ontdekken? Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op: info@bestluxury.properties of +971 50 287 8964 (ook WhatsApp).
Als je interesse hebt om onroerend goed aan te kopen via Best Luxury Properties, het gerenommeerde vastgoedkantoor van de Belg Guy Penders, kan je als internationale klant bovendien genieten van exclusieve VIP Services. Met de tijdelijke Expo 2020 actie, krijg je daarbovenop je vlucht naar Dubai terugbetaald.
LEES OOK:
4 redenen om te investeren in vastgoed in Dubai
Als Belg lenen voor de aankoop van vastgoed in Dubai? Dit moet je weten
"Expo 2020 zal vraag naar vastgoed in Dubai doen stijgen"
DOSSIER - Waarom Dubai één van de veiligste steden ter wereld is
DOSSIER - Waarom Dubai geen last heeft van natuurrampen en de voortrekkersrol van het emiraat in de strijd tegen klimaatverandering
Foto: Maxime Renard (Unsplash)